Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.

Novinky - článek

Ozdravný pobyt na Bílé

30.10.2019. Kategorie: Základní škola

Ozdravný pobyt žáků střítežské základní školy na Bílé

„Dvanáct dní bez rodičů? To nepůjde, uvidíte, jaké budete mít slzavé údolí… Můj syn nebyl zatím nikdy tak dlouho sám… Vždyť si neumí ani ustlat postel …“ Takové a další podobné názory jsme slyšeli od rodičů před odjezdem na školu v přírodě na Bílou. Nezastíráme, že i my pedagogové jsme se trochu obávali, jak to všechno nakonec zvládneme. Teď, když už jsme nějakou dobu zpátky a můžeme hodnotit s odstupem, lze říci, že vše dopadlo na jedničku.

Ozdravný pobyt s názvem Učíme se v přírodě se konal ve dnech 23. 9. – 5. 10. 2019. Zúčastnilo se ho celkem 36 žáků 3. – 5. ročníku a 7 pedagogických pracovníků školy. Cílem projektu bylo prožít co nejvíce času na zdravém vzduchu v překrásném prostředí beskydské přírody, seznámit se s okolní krajinou, přírodními zajímavostmi a propojit vyučovací proces s poznáváním přírodních krás a zákonitostí. 

Kromě malebných míst Bílé jsme měli možnost s průvodcem blíže poznat vodní nádrž Šance, nahlédnout do míst, kde se běžný návštěvník jen tak nedostane – do podzemních chodeb či odběrné věže. Velký úspěch měl také výlet do Rožnova pod Radhoštěm, kde jsme se prošli dřevěnou valašskou dědinou a navštívili solnou jeskyni. Nezaháleli jsme však ani v místě pobytu. Ostatně po celou dobu kurzu byly pro děti připraveny zábavné hry, kvízy, soutěže, úkoly, poznávání, ruční vyrábění. Zavítali k nám například dva lektoři z Lesů ČR, kteří si pro děti připravili velmi zajímavý, zábavný a poučný program týkající se české přírody, především našich stromů a sladkovodních ryb. Na závěr si s nimi děti stihly vyrobit ozdobnou placku, která jim bude tento den připomínat. 

Večery pak sloužily hlavně  zábavě, máme za sebou brouččí pochod s vlastnoručně vyrobenými lucerničkami, karneval, diskotéku nebo večer s názvem Bavíme se navzájem, na který si připravily program samy děti.  V devět hodin nás čekala večerka a původní starosti, že děti budou ještě před spaním jistě nějakou dobu zlobit, se rozplynuly hned první večer. Po tak náročném celodenním programu a pohádce na dobrou noc spali všichni jako dudci. 

A také museli být odpočatí a připravení na další náročný den, vždyť hned ráno je čekala rozcvička s paní ředitelkou, a ne jen tak ledajaká. Po rozcvičení a zahřátí celého těla vyběhli do místní přírody, každý den svou trasu prodlužovali a poslední den zvládli už skoro 2 km! Po snídani troška odpočinku a už nás volala školní učebna. Tedy spíš klubovna, ve které jsme se dopoledne zábavnou formou vzdělávali. 

Zvládnout takový nabitý program nám skvěle pomáhaly paní kuchařky. Jejich výborné jídlo velkou měrou přispělo k obrovské spokojenosti účastníků s celým pobytem.

Závěrem bychom rádi poděkovali všem, bez kterých by se náš ozdravný kurz nemohl realizovat s takovou kladnou odezvou - obecnímu zastupitelstvu (pod jehož záštitou škola mohla čerpat finanční prostředky z MS kraje z dotačního programu Ozdravné pobyty pro žáky 1. stupně základních škol a umožnila tak našim žákům dvanáctidenní pobyt  s minimální finanční spoluúčastí), našim rodičům, kteří dodali drobné odměny, ale především všem účastníkům - dětem a jejich dočasným “náhradním rodičům”. Kromě poznání přírody a intenzivního pobytu ve zdravém životním prostředí patří mezi největší hodnoty celého kurzu totiž vzájemné posílení vztahů v kolektivech dětí i mezi dětmi a pedagogy. Ostatně slova naší “táborové hymny” na motivy písně z včelích medvídků hovoří za vše: “S hmyzem je tu parta výborná, dělnice a včelí královna, co každý den ve dne v noci je hmyzu ku pomoci”...

Obrazové vzpomínky si můžete prohlédnout v naší galerii.

TÁBOROVÁ HYMNA

Mgr. Lenka Drabinová