Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.

Novinky - článek

Poupátko slavilo 20 let

24.5.2022.

Je to neuvěřitelné, ale je to již 20 let od chvíle, kdy se v naší škole zrodil nápad pořádat pěveckou soutěž “Rozvíjej se, poupátko”. Její pojmenování vzniklo jako symbol hlavního cíle – rozvíjet talent našich dětí. Písnička z pohádky nám již 20 let slouží nejen jako motivační název soutěže, ale také jako povinná píseň, úroveň její interpretace se stává často nejdůležitějším kritériem pro rozhodnutí poroty.

První ročník pěvecké soutěže v roce 2002 jsme organizovali jen s malými zkušenostmi a za velmi chudých podmínek, zato s velkým nadšením pro věc. Za 20 let se soutěž rozvinula ve velkou mezinárodní událost, na které se prezentují talentované děti a mládež od 6 do 21 let ze 3 regionů (Třinecka, Jablunkovska a Stonávky).

Kromě soutěže má projekt mnoho navazujících aktivit, neboť nám nejde jen o rozvoj pěveckého talentu dětí a mládeže, ale také o podporu pedagogů. Za tímto účelem pořádáme Hudební dílny pro učitele. Ta letošní proběhla na konci dubna již po páté, a přece byla v něčem nová, jiná, nezapomenutelná. Hudební nadšenci se sešli sice pouze v komorní sestavě, ale reprezentovali široký vzorek pedagogů – od začátečníků a méně zkušených až po učitele hudební výchovy s dlouholetou praxí. Právě malý počet účastníků byl tentokrát možná tím největším benefitem – byli si blíž, vzájemně jsme se obohatili vlastními zkušenostmi, inspirovali se, tvořili a zkoušeli na sobě pěveckou průpravu, kterou předávají dětem, otevřeně diskutovali o úskalích pedagogické práce. Lektorka Tamara Tomoszek prakticky představila mnoho způsobů, jak lze učit s prožitkem dětí i pedagogů samotných, jak pracovat s emocemi, podporovat rozvoj hudebních schopností, jak při výuce hudby proniknout současně do dalších oblastí umění, jak jsou důležitá setkávání s hudbou jen tak – s přáteli, rodinou… Poupátko dává příležitosti vyniknout také jiným než pěveckým talentům, např. v letošním ročníku se představily žákyně naší školy v rolích průvodkyň regionálních kol Nikola Tlustá, Eliška Danielová a Magda Pfeiferová, které svou moderátorskou premiéru zvládly na výbornou. V úvodu jim vypomohla a na saxofon zahrála zatím prvňačka, ale neméně skvělá, Alenka Przywarová. Soutěž také pomáhá potřebným – každoročně je ve spolupráci s jejími absolventy organizován benefiční koncert, jehož výtěžek je věnován pro charitativní účely.



Letošní ročník jsme zahájili regionálními koly v Kulturním domě Střítež ve dnech 11. 5. – 13. 5 2022. Postupně se představilo celkem 146 zpěváků, ze kterých porota do velkého finále nominovala 46 nejlepších. Oslavy dvacátých narozenin naší soutěže nemohly být zahájeny lépe – byla to přehlídka krásných pěveckých vystoupení a všichni účinkující si zaslouží obdiv, jak to po dvou letech bez zpěvu zvládli. Tři soutěžní dny v regionech Třinecko, Jablunkovsko a Stonávka přinesly pestrou kytici krásných melodií, byly naplněny úžasnými pěveckými výkony a byly důkazem toho, že se v našich školách dětem věnují kvalitní a zapálení učitelé.

V prostorách DDM v Třinci se to v neděli 22. května, v den velkého finále, hemžilo dobrovolníky už od samého rána, přestože program měl začít až v 15 hodin. Úvodní písní se s námi pozdravili letošní i bývalí finalisté. Sešlo se jich na pódiu celkem 13, aby pod vedením Matěje Janíka a také s jeho klavírním doprovodem zazpívali píseň z filmu Gump „Protože to nevzdám“. Chtěli touto skladbou a hlavním sloganem povzbudit všechny soutěžící zpěváky v jejich nesnadném úkolu vystoupit na pódium po tak dlouhé přestávce… Moderátor Radek Erben, který se již potřetí zhostil průvodního slova, poté představil odbornou porotu, jejímž členem se – mimo již známé hudební odborníky – stal i dlouholetý hudební režisér Českého rozhlasu v Ostravě, pan Jiří Pospíšil. Samotnou soutěž pak ve velkém stylu, za světel reflektorů a na velkém pódiu, zahájili ti nejmenší, děti z MŠ. Přestože je vystoupení pro tak malé zpěváky těžké, uvědomujeme si, jak je důležité podporovat lásku k hudbě, ke zpívání a odvahu vystupovat už u těchto malých talentů. Následovala šňůra vystoupení finalistů, přerušená pouze přestávkou pro porotu. Tu vyplnil svým hudebním programem Matěj Janík, laureát soutěže z roku 2018. Dvacet minut vyplnil svými i přejatým skladbami za vlastního doprovodu na kytaru a klavír. Matěj s hudbou začínal jako zpěvák a klávesák/kytarista v kapelách, ale časem začal skládat vlastní hudbu v moderním rapovém žánru s popovými prvky. Nyní je hudebním producentem, píše texty, nahrává a vydává vlastní písně. Nesporný talent tohoto mladého muzikanta ocenilo i vnímavé publikum. Na závěr finálového večera, ještě před netrpělivě očekávaným vyhodnocením, pozdravil přítomné náměstek primátorky města Třince, pan Radim Kozlovský, který ocenil úroveň soutěže i práci pedagogů.

Je povzbudivé a motivující, že se k nám, organizátorům, ochotně přidávají také další sympatizanti Poupátka, aby pomohli s nesnadnou organizací – od bývalých absolventů soutěže při přípravě úvodního vystoupení až po maminky našich dětí, které přispívají k pohodě výtečným pohoštěním. Chtěla bych touto cestou poděkovat všem našim sponzorům za podporu našeho projektu, velmi si této pomoci vážíme. Děkuji také všem zaměstnancům školy i dalším dobrovolníkům za zajištění bezproblémové organizace.

Soutěž skončila, ceny byly rozdány, tóny krásných melodií doznívají v našich srdcích. Věřím, že všichni laureáti i ti ostatní, kteří letos neuspěli, budou svůj talent s radostí rozvíjet dál. Jsem si jistá, že brzy odezní zklamání a pocit neúspěchu u těch, kterým letos nepřálo štěstí, protože je zjevné, že soutěžní forma našeho projektu má jen motivační význam – tím hlavním důvodem našich setkávání je láska ke zpěvu a touha po setkání se spřízněnými dušemi, touha po setkání s hudbou, v současné době znásobená neplánovanou čtyřletou přestávkou. A to se povedlo. Děkujeme všem, kteří jste s námi oslavili 20 let našeho hudebního projektu.


Za organizátory ze ZŠ a MŠ Střítež

Dagmar Machálková