Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.

Novinky - článek

Hudba spojila svět

15.12.2023. Kategorie: Mateřská škola, Základní škola

I když měl letošní benefiční koncert charitativní charakter, v podstatě o výtěžek  jako takový primárně nešlo. Tím nejdůležitějším posláním těchto akcí je prostá věc - udělat radost a dát těm, kteří nemají zrovna snadný život, najevo, že nejsou sami a že existují lidé, kteří si na ně udělají čas, aby je potěšili. I když bychom rádi, nemůžeme pomoci všem, jež by si lásku zasloužili. Snažíme se proto zamířit výtěžek naší benefice pokaždé jinam, vždy ke konkrétní osobě nebo skupině osob, s důležitým kritériem - v duchu našeho poslání - pomoci těm, kterým naše pomoc přinese viditelné zlepšení kvality života. Letos jsme se rozhodli podpořit - v souladu s naším mottem "Hudba spojuje svět"  - děti z daleké země, konkrétně z Afriky. Chceme totiž pomoci škole Tumaini Primary School v Tanzánii, která je sice velmi vzdálená, ale přece našim školám blízká - učí se v ní stejně staré děti a podobně jako u nás se v ní hodně zpívá. A proč pomoc poputuje právě zde? Přece jen je v této škole občas dětem smutno, protože nemají moc radostné podmínky ke vzdělávání, jak je tomu u nás. Základní škola Míru s africkou školou spolupracuje již delší dobu, a tak o cíli letošní benefice jsme nemuseli dlouho přemýšlet. 


A jak to nakonec dopadlo?

Po dvanácté na stejném místě a se stejně zapálenými lidmi, opět plný kostel - samo o sobě vypovídající fakta, že benefiční koncert škol z Komorní Lhotky a Stříteže letos také z Nebor má za sebou další úspěšný ročník. Více než 50 zpěváků se postupně  za doprovodu skvělého klavíristy Matěje Janíka představilo ve svých sólových nebo skupinových vystoupeních. Na své si přišli milovníci něžných melodií i netradičních zpracování vánočních písní v podání nejzkušenějších zpěváků. Nechyběly ani společně provedené skladby, ve kterých si mohli posluchači užít kontrast charakterů českých koled a afrických duchovních písní. Všechna vystoupení však měla něco společného - radost z obdarování přítomných krásnou hudbou, která tentokrát spojila svět.

Výtěžek z benefice ve výši 24.892 Kč poputuje do africké školy Tumaini Primary School v Tanzánii. A prozradíme Vám, že bude použit - ne náhodou - na nákup hudebních nástrojů. Tak ať přináší dnešní koncert radost i nadále!

Děkujeme všem, kteří jste jakýmkoliv způsobem pomohli k tomuto krásnému počinu.


Dagmar Machálková (ZŠ Střítež), Gabriela Palarčíková, (ZŠ Komorní Lhotka) a Petra Cemerková Golová (ZŠ Nebory)