Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.

Novinky - článek

Projekt "Škola naruby"

27.4.2023. Kategorie: Družina, Základní škola

Nápad uspořádat projektový den “Škola naruby”, který proběhl poslední čtvrtek v dubnu, se zrodil vlastně již před rokem. Konkrétně to bylo na akci “Setkání školy a rodiny”, kdy jsme si posteskli, že se jí zúčastnilo málo rodičů, a hledali jsme možnosti, jak zvýšit zájem o společné setkání. Jedním z nápadů bylo přesunout výuku na odpoledne, kdy většina rodičů již nepracuje. Organizátorka projektu, Lenka Drabinová, tak využila této myšlenky a společně se svými kolegyněmi naplánovala den plný zajímavých aktivit a příležitostí k objevování vlastních schopností a dovedností.

A že se Den naruby vydařil, bylo jasné již v jeho průběhu a patrné z krásných reakcí účastníků, jak z řad dětí, tak i dospělých. Ale pojďme pěkně popořádku.

Poslední aprílový čtvrtek se v naší škole obrátilo naruby téměř vše - provoz školní družiny a výuky, počasí (když ze po zamračené středě vyklubal prosluněný nový den) i role rodičů a učitelů. A celková atmosféra připomínala spíš prázdninový den na táboře než běžné školní vyučování.

 

Pozn.: Celou fotogalerii z akce můžete zhlédnout v tomto odkazu.


V osm hodin na děti ve třídách před tabulí tentokrát nečekaly paní učitelky, ale začalo hravé dopoledne se školní družinou. Vyučování přišlo na řadu až po obědě. Děti si mohly do třídy pozvat i své rodiče, aby se společně s nimi zúčastnili výuky. A to doslova: podle jejich výběru v pozici učitele, nebo žáka. 

Výuka nebyla dlouhá, po dvou hodinách jsme se už sešli venku před školní budovou, abychom zahájili společné odpolední dílničky. Před nimi byl však před námi ještě jeden zajímavý úkol: vybraný žák z každé třídy společně se svým rodičem zakopal na určeném místě naší školní zahrady 1 druh odpadku, umístil k němu i cedulku s jeho názvem. Společně budeme v dalších letech pozorovat, za jak dlouho se jednotlivé předměty začnou v zemi rozkládat.  

A potom už začaly toužebně očekávané dílničky. Nabídka byla pestrá. Děti i jejich rodiče si mohli nabarvit technikou batiky své bílé tričko, vyrobit vážku z drátku a korálků nebo ozdobit květináč ubrouskovou technikou. Někteří ovšem také pomáhali natírat dřevěné lavičky na školní zahradě anebo se pod dohledem odborníka učili starat o vrbové stavby.

Den jsme ukončili u táborového ohně, kde si zájemci opekli párky a společně zhodnotili prožité chvíle.

Zájem o náš netradiční projekt "Škola naruby" byl velký, ohlasy skvělé. Některé z nich Vám zde přinášíme:

 “Bylo to velmi super a já si to moc užil. K večeru to zakončilo opékání párků, ale tam už jsem bohužel nebyl. Den hodnotím 10/10”. (Erik)

 “V družině jsme pilně pracovali stříhali, malovali atd. Bylo to zábavné a pak  jsme se přemístili na oběd. Po obědě jsme měli dvě hodiny učení, byla to matika a český jazyk. Matiku jsme měli spojenou s pálením čarodějnic. Měli jsme kartičky a text o pálení čarodějnic. Na kartičkách jsme měli příklad a slovo a v textu jsme měli výsledek.” (Tea)

“Bylo to moc super.” (Ellen)

“V družině jsme dělali obrázky Macha a Šebestové. Ve 12:00 jsme šli na oběd, byla žemlovka. Pak jsme měli 2 hodiny učení: první hodina byla matematika a druhá čeština. Od 14:00 hod. jsme měli různé dílny, někde se natíral plot a na dílničkách jsme si mohli udělat barevné tričko. Na každé dílně byla jiná paní učitelka. Den naruby se mi líbil. Pak večer se opékaly párky. Ale tam už jsem nebyl. Dávám tomuto dnu 10/10.” (Danek)

“Bavila mě družina - bylo tam: stříhání, různé hry a millión věcí, co jsme mohli dělat. Oběd: ti, kteří chodí na obědy, tak šli, ale mohli se přihlásit jen na ten jeden den i ostatní. Vyučování probíhalo jenom dvě hodiny, měli jsme taky jednu přestávku. Dávám 9/10.” (Romča)

“Líbilo se mi, že jsme hned od rána byli v družině. Mohli jsme si hrát. Chtěl bych, aby dílničky byly dřív, že bychom se učili jen půl hodinu, pak bychom byli venku na hřišti. A aby rodiče mohli přijít i s miminkem.” (Vojta)


Lenka Drabinová