Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.

Novinky - článek

Třeťáci v třineckém muzeu

17.9.2021. Kategorie: Základní škola

V pátek 17. 9. 2021 vyrazili naši třeťáci do Muzea v Třinci, aby tak získali další cenné dovednosti do projektu Mladí badatelé aneb život v nás a kolem nás, který byl zahájen již v květnu minulého školního roku.

Počasí nám nepřálo, a tak jsme vyrazili vybaveni pláštěnkami a deštníky. Na nadšení z očekávání, co nám výlet zajímavého *připraví, déšť však neměl žádný vliv. 

Po příjezdu na místo rozdělili organizátoři děti na dvě skupiny, aby se vystřídaly v muzeu a v řezbářských dílnách.

V muzeu nás čekala velmi zajímavá výstava k výročí města Třinec, které letos slaví 90 let. Poutavé vyprávění průvodkyně děti zaujalo stejně jako vystavené exponáty, situované do různých období od 30. let minulého století do dnešní doby. Mohli jsme tak zhlédnout starou školu, domácnost našich praprarodičů, dílnu ševce či dětský koutek s hračkami, se kterými si hrály děti dříve.

Venku pak třeťáci nejdříve prověřili své znalosti o přírodě v kvízu, za jehož vyřešení obdrželi medaili a další dárkové předměty. Poté usedli ke stolu vedle opravdových řezbářů, kteří je naučili používat řezbářské náčiní. Pro začátek si děti vyzkoušely svůj um na mýdle, do kterého se pokusily "vydlabat" vlastní obrázek.

Řezbářské sympozium - soutěž řezbářů z naší republiky i ze zahraniční - vytvořilo dnešnímu výletu tu pravou "řemeslnou" kulisu. Obdivovali jsme fortel i umění soutěžících, kteří s motorovými pilami a dalšími nástroji vytvářeli nádherná díla. 

Na závěr jsme se shodli na tom, že se výlet do světa minulosti a řemesel vydařil a že určitě stojí za to poznávat práci našich předků a pokračovat v ní, protože díky ní vzniklo třeba krásné město Třinec nebo obyčejné věci k užitku, jež v různých podobách a vylepšeních používáme dodnes.


Celou fotogalerii z akce můžete zhlédnout zde.


Dagmar Machálková, Eva Machová