Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.

Novinky - článek

Každý může zažít svůj úspěch

21.3.2023. Kategorie: Základní škola

I v zimním období se rádi účastníme nejrůznějších soutěží. Po Vánocích to bylo nejprve školní kolo recitační soutěže. Zúčastnili se ho žáci všech pěti ročníků. Připravili si krásné básničky českých autorů, trému nechali v lavici a směle se postavili před spolužáky i paní učitelky, aby předvedli, co v nich dřímá.

Vybraní žáci jeli poté reprezentovat školu do Obvodního kola Přehlídky dětské recitace, které se konalo v DDM Třinec. I tam jsme měli úspěch a rovnou dvě žákyně naší školy postoupily do Okresního kola recitační soutěže, které se letos konalo mimořádně v Třinci.

Začátkem nového roku se také každoročně setkávají zpěváci lidových písní na soutěži s příznačným názvem Zpěváček ze Slezska. A protože v naší škole velmi rádi zpíváme, našli se mezi našimi žáky i děti, které si troufly na písničky v nářečí těšínského Slezska. Po školním kole jsme se opět s vybranými zpěváčky vydali do DDM Třinec, kde proběhlo městské kolo soutěže. I tady jsme slavili úspěch. Jedna z našich zpěvaček se porotě zalíbila natolik, že si pojede  zazpívat, tentokrát i s cimbálovou muzikou, na regionální přehlídku do Karviné.

Březen, měsíc knihy, jsme zahájili výstavkou knih s dětským hrdinou. Exponáty tentokrát přinesly z domu samy děti. A protože máme dost čtenářů, výběr byl opravdu bohatý. Výstavka byla završena čtenářskou soutěží. Tři vybraní čtenáři z každé třídy přečetli před dětmi z celé školy úryvek z neznámé knížky. A ti nejlepší, kteří zaujali paní učitelky svým výrazným přednesem, si odnesli pěkné ceny. Samy děti pak v divácké anketě mohly dát hlas jednomu čtenáři, který zaujal právě je.

Pokračujeme i v projektových dnech napříč celou školou. Ten poslední měl název Ve zdravém těle zdravý duch. Smíšené skupinky tvořené dětmi ze všech pěti ročníků plnily na téma zdraví nejrůznější úkoly, vyhledávaly informace v encyklopediích a na internetu, vyzkoušely si pokusy na lidské smysly a na závěr připravily pro ostatní děti i zaměstnance školy nějakou zdravou pochoutku. A to jsme si opravdu všichni pochutnali. Možná byli mnozí překvapení, že zdravé jídlo nutně nemusí být nudné a nelahodné. Na památku tohoto vydařeného projektového dne vytvořili šikovní páťáci “naši školní kuchařku” plnou receptů, podle které můžeme zdravé pohoštění připravit třeba i doma.

Zdraví a pohyb patří k sobě. Nezahálíme ani ve sportu. Právě jsme ukončili plavecký výcvik, kterého se účastnili žáci 2.–5. ročníku. A šikovní sportovci vyšších ročníků mají za sebou už tři turnaje - v přehazované v Ropici, ve florbalu v Třanovicích a ve vybíjené na ZŠ v Hnojníku.

Jarní dny jsou tady a my už se těšíme na další společné akce, projekty i soutěže, které nás ještě čekají.

Mgr. Lenka Drabinová