Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.

Novinky - článek

Soutěž Zpěváček

22.2.2022. Kategorie: Základní škola

Na pozvání do pěvecké soutěže ve zpěvu slezských písní, které přišlo z DDM Třinec, zareagovalo celkem 12 nadšených zpěváčků. Úkol to nebyl vůbec snadný, protože kromě omezení v podobě nemocí zdolávali účastníci další překážku - výslovnost v místním nářečí. Zdálo by se, že pro místní obyvatele žijící blízko polských hranic bude slezské nářečí "po našymu" hračkou, ale opak je pravdou. Děti řeč znají pouze pasivně, většinou už jen od svých prarodičů. Pro všechny (učitele i soutěžící) výuka slezských písní byla zajímavou výzvou, a tak se vše podařilo a školní kola soutěže mohla v úterý 22. 2. 2022 proběhnout.

Zazněly tak písně jako Ej, padze, padze rosiczka, V širem poli hruška stoji, Slunečko vychodi, Listeczku dymbovy apod.


Zpěváci byli natěšeni, že nejlepší postoupí do oblastního kola v Třinci, těsně před ukončením soutěže jsme však obdrželi smutnou zprávu z DDM, že vzhledem k nezájmu (naše škola byla jediným zájemcem) se soutěž ruší. Děti si však zaslouží ocenění za své výkony, a tak kromě věcných cen plánujeme videonahrávku vítězů.

Možná malou útěchou a motivací pro zpívání bylo závěrečné pozvání na další, nám všem známou, soutěž Rozvíjej se, poupátko. Hudební srdíčka zaplesala a děti se hned pustily do vyhledávání písniček, se kerými by se na Poupátku mohly představit.


Děkuji všem soutěžícím za krásná pěvecká vystoupení a paní učitelce Lence Drabinové za klavírní doprovod. 


Za tým pedagogů Dagmar Machálková


VÝSLEDKY ŠKOLNÍHO KOLA PĚVECKÉ SOUTĚŽE ZPĚVÁČEK (budou zveřejněny nejpozději v pátek 25. 2. 2022, kdy proběhne slavnostní vyhodnocení únorových školních soutěží):

1. ročník - 1. místo - Tereza Porvisová

2. a 3. ročník - 1. místo - Mariana Troszoková, 2. místo - Noemi Kubiszová

4. a 5. ročník - 1. místo - Martina Czerniková, Miriam Paszková